Specialisaties

algemene fysiotherapie

Generalist

Pas na 10-tallen jaren ervaring in de fysiotherapie kun je spreken “van alle markten thuis” te zijn. De algemene fysiotherapeut, die zich generalist noemt, kan 90% van alle voorkomende indicaties fysiotherapie behandelen. Waardevolle fysiotherapie zit hem niet altijd in specialisme. Maar meer in ruime ervaring met diverse patiënten van jong tot oud, waarbij persoonlijke betrokkenheid en motiverend vermogen essentieel is.

FysiGym

FysiGym

Mijn opleiding tot gymnastiekleraar aan de ALO gaf mij enorm veel sportervaring en kennis van allerlei sportbewegingen en sporttechnieken. De cursus Medisch Trainings Therapeut in Groningen sloot precies aan bij mijn behandelaanpak van een blessure, in het traject van revalideren naar zelfstandig sporten. Dit doen we in het sportcentrum MaxiGym.

Golffysiotherapie

Golffysiotherapie

Door minutieuze kennis van de golf-swing, kan ik deze vertalen naar een bewegingsafloop met daarin zich onderscheidende segmenten. Hierin herkent de golffysio de sterke en zwakke momenten van de golfspeler en de mogelijke problemen. Door deze momenten te testen kan ik een specifieke behandeling of training opstellen om de swing te verbeteren.

Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie is een geregistreerde specialisatie binnen de fysiotherapie. Het kan zijn dat u verwezen bent door een uroloog gynaecoloog, maag-darm-leverarts, chirurg maar natuurlijk kan het ook door uw huisarts.
 De bekkenfysiotherapeut richt zich op problemen in het bekkengebied, de lage rug, buik en bekkenbodem bij zowel mannen als vrouwen.

Klachten kunnen zijn:
 Ongewild urineverlies of verlies van ontlasting - Niet te onderdrukken aandrang voor plassen en de ontlasting - Moeite met plassen of stoelgang - Zwaar drukkend gevoel of pijn in de onderbuik, rond de anus, vagina,
 scrotum of penis - Problemen met vrijen die samenhangen met de bekkenbodem - Begeleiding rond operaties in buik- en bekkenbodemgebied - Bekken-rugpijn tijdens of na de zwangerschap.

Hoe gaat een bekkenfysiotherapeut te werk: 
Bij de eerste afspraak worden uw klachten besproken en wordt er uitleg gegeven over het bekkenbodemgebied in relatie met uw klacht.
 Het kan zijn dat er een inwendig onderzoek ter sprake komt. Dit onderzoek wordt nooit de eerste keer gedaan en altijd in goed overleg met u. Mocht u op zien tegen dit onderzoek geef dat dan aan. 
Door gebruik te maken van een inwendig onderzoek kunnen de oefeningen beter op uw klacht afgestemd worden en krijgt u meer bewustzijn over het bekkenbodem-gebied.

Als de hoofdklacht urineverlies is dan wordt de bekkenfysiotherapie vergoed vanuit de basisverzekering als u in het bezit bent van een verwijzing. Dit gaat dan wel ten koste van uw eigen risico en slechts 1 keer in uw leven 9 behandelingen mits bij een geregistreerd bekkenfysiotherapeut. Andere klachten vallen automatisch onder de aanvullende verzekering.

Massagetherapie

Massagetherapie

Massagetherapie is nog wel eens een ondergewaardeerde aanpak binnen de huidige fysiotherapie. Ik heb me de laatste jaren vooral toegelegd op de verschillende methoden, die juist erg waardevol blijken te zijn in een behandeling fysiotherapie. Ik noem hier de klassieke massage, dwarse fricties, segmentale bindweefselmassage, spierfascie technieken (Rolfing), lymfedrainage en triggerpoint massage. Met ervaring en een juiste interpretatie van uw klachtenbeeld kunnen deze technieken zeer effectief zijn.

Testen en meten

Testen, meten en verslaglegging

In de huidige fysiotherapie hebben we te maken met “regelgekte”, zoals het steeds weer moeten invullen van vragenlijsten, en het herhaaldelijk doen van testen en metingen, Dit geeft een hoge administratieve druk. Leuk voor wetenschappelijk onderzoek, praktisch echter tijdrovend. Daarom doen we in onze praktijk alleen zinvolle tests en metingen, die we vastleggen in het patiëntendossier.